500 g tjestenine u obliku mašnica
5 sušenih rajčica
1 konzerva tune
1 žlica kapara
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
sol
parmezan
Priprema: U lonac natočite vodu u kojoj ćete kuhati tjesteninu. Kad voda zavrije, dodajte žličicu soli i ubacite mašnice te ih skuhajte al dente. Dok se tjestenina kuha narežite sušene rajčice na komadiće, a češnjak na tanke ploškice. Ocijedite tunjevinu iz konzerve. Na malo maslinova ulja pustite da češnjak pusti miris pa nakon nekoliko sekundi dodajte sušene rajčice, kapare i tunu. Promiješajte i posolite ako je potrebno. Ocijedite tjesteninu i dodajte u posudu s rajčicama, tunom i kaparima, promiješajte i pokapajte s još malo maslinova ulja. Poslužite sa svježe naribanim parmezanom i sa salatom od rikule.
Savjet: možete kombinirati svježe mini rajčice sa sušenima. Dodajte i začine koje volite.
20 minuta / 25 kn
2/6
400 g riže
2 treviso radiča (može i obični)
2 dl crnog vina
1 manji luk
l maslinovo ulje
temeljac za podlijevanje
150 g sjeckanih badema
sol
papar
maslac
Priprema: Radič operite i narežite na trake debljine prsta. Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk, podlijte ga s malo temeljca da ne izgori pa kad postane staklast dodajte radič. Pustite da radič uvene, trebat će mu nekoliko minuta. Povremeno promiješajte. Ubacite zatim rižu, kratko je popržite, pa ulijte vino i pustite da ispari. Podlijte sve povrtnim ili pilećim temeljcem i nastavite podlijevati sve dok se riža potpuno ne skuha. Bademe sitno nasjeckajte ili ih stavite u krpu i istucite batom za mesom pa ih dodajte rižotu pred kraj kuhanja. Posolite i poparite te na samo kraju dodajte žličicu do dvije maslaca. Poslužite odmah dok je kremasto i toplo.
45 minuta / 40 kn
3/6
5 jaja
8 tankih šnita mesnatog špeka
mladi luk ili vlasac
sol
papar
šaka ribanog topivog sira
mast ili maslinovo ulje
Priprema: Mladi luk ili vlasac izrežite na sitno. U zdjeli razbijte jaja, malo ih posolite i popaprite. U tavi rastopite mast pa na njoj kratko popržite mladi luk. Izlijte polovinu umućenih jaja i rasporedite ih po cijeloj tavi da ispečete omlet. Nakon nekoliko minuta rasporedite naribani sir i pustite da se otopi. Ako koristite vlasac pospite ga po cijelom omletu. Stavite ga na tanjur pa sve ponovite još jednom. Na dasci za rezanje rasporedite po četiri tanko narezane šnite špeka, na njih stavite omlet, zarolajte i kratko popržite na tavi. Svaki omlet prerežite na dva ili tri dijela da dobijete rolice. Poslužite uz salatu od matovilca
Savjet: špek možete zamijeniti pršutom ili šunkom.
45 minuta / 45 kn
4/6
1 crveni grejp
200 g dimljenog lososa
šaka baby špinata
šaka potočarke
šaka mladog radiča
4 rotkvice
sol
sok jednog limuna i grejpa
maslinovo ulje
Priprema: Losos izrežite na manje komade, ali ga nemojte usitniti, svaku šnitu prerežite na dva ili tri dijela. Špinat, radič i potočarku operite i ocijedite. Rotkvicu narežite na tanke kolutiće. Grejp ogulite i uklonite bijelu gorkastu opnu. Narežite ga na tanje ploške ili kockice, kako vam je draže. Na pladanj stavite radič, špinat, potočarku i rotkvicu. Poslažite izrezani grejp i losos pa sve prelijte dresingom od maslinova ulja, limunova i grejpova soka te soli. Salatu jedite samu ili uz grisine ili krekere sa začinskim biljem.
Savjet: umjesto lososa možete upotrijebiti i dimljenu pastrvu, brancina ili oradu. A možete dodati i malo svježih kozica.
15 minuta /55 kn
5/6
4 svinjska karea bez kostiju
4-5 poriluka
2 dl bijelog vina
senf
maslinovo ulje
maslac
sol
papar
Svinjski kare posolite i popaprite pa svaki komad premažite s malo senfa. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte još pola žlice maslaca pa popržite svinjetinu s obje strane nekoliko minuta na jačoj vatri. Podlijte s malo vode, dolijte bijelo vino pa smanjite vatru i pustite da se krčka dok meso ne omekša. Za to vrijeme dobro operite poriluk, izrežite ga na tanje ploškice i pustite da uvene na malo maslinova ulja. Posolite ga i popaprite pa prebacite u tavu sa svinjskim kareom. Poslužite uz lisnatu salatu, pire krumpir ili kuhani krumpir začinjen maslinovim uljem i sitno sjeckanim peršinom. Poriluk možete zamijeniti i mladim lukom, a svinjetinu teletinom ili puretinom.
35 minuta / 60 kn
6/6
400 g slanutka
1 par dimljenih kobasica za kuhanje
2-3 veća krumpira
1 korijen peršina
peršinov list
1 luk
1 dl soka od rajčice
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema: Namočite slanutak dan ili dva prije, što ga dulje močite kraće će se kuhati. Skuhajte slanutak. U loncu na maslinovom ulju zažutite luk, a kad postane staklast dodajte na tanko narezan korijen peršina. Podlijte s malo mesnog temeljca, pa dodajte na kockice narezan krumpir i podlijte s još temeljca ili vode. Nakon pet minuta dodajte i kuhani slanutak, sjeckani peršinov list i sok od rajčice te pustite da se sve krčka još dvadesetak minuta. Posolite i popaprite. Dok se slanutak kuha, u drugom loncu skuhajte kobasice. Kada su kuhane izrežite ih na kolutove i dodajte u lonac sa slanutkom. Jedite uz kruščiće sa sirom.
Savjet: možete dodati i suha rebrica ili špek.
100 minuta / 35 kn